Laboratorio de Sísmica

Xarxa sísmica educativa de Catalunya

Introducció


Des de fa més de 10 anys, el Geo3Bcn ofereix als centres de secundària uns tallers de sismologia, durant els quals s’instal·la un sensor sísmic a l’escola durant unes setmanes, per després analitzar les dades adquirides.

A partir de l’estiu 2019, el plantejament de l’activitat es va modificar, utilitzant nous equips de registre, deixant les estacions en marxa durant períodes d’almenys un any i creant així una xarxa sísmica educativa a Catalunya.

Utilitzem els equips sísmics RaspberryShake, equipats amb sensors de curt període i de programari que permet una gestió fàcil de les dades obtingudes.

Es disposa també d’aplicacions que permeten visualitzar els registres des de qualsevol dispositiu mòbil en temps quasi-real.

Durant el curs 2020-21 les estacions es van instal·lar en centres educatius de Barcelona per aportar dades al projecte de recerca SANIMS,  centrat en l’ús del soroll sísmic per investigar el subsòl.

Actualment tenim 12 estacions distribuïdes per les províncies de Barcelona i Girona.

Els plans de futur inclouen el consolidament de la xarxa i la realització de tallers de formació específica per al professorat.

Les dades s’integren al gran projecte de ciència ciutadana RaspBerryShake, amb mes de 1500 instruments distribuïts per tot el món.


Terratrèmols propers

Els alumnes poden visualitzar el moviment del sòl com a conseqüència de terratrèmols locals, que poden haver estat sentits per alguns d’entre ells.

La xarxa sísmica permet comparar les arribades als diversos centres, i fer estimacions de la posició del epicentre.

28/12/2021 20:53 1.7 mbLg.   Marganell (35 km aprox)

Terratrèmols llunyans

Els sensors sísmics permeten enregistrar terratrèmols de magnitud > 6 amb epicentre a qualsevol part del planeta, un fet que sol ser desconegut i despertar l’interès.

Com en el cas dels sismes locals, el fet de disposar de diverses estacions permet analitzar semblances i diferències.


Altres vibracions d’origen natural



Les dades sísmiques enregistrades a les estacions de la xarxa mostren amb certa freqüència vibracions generades per processos naturals d’origen divers, que posen de manifest que és possible estudiar, a partir de les dades sísmiques, fenòmens molt diversos.

En certes freqüències, al voltant dels 10 Hz, els fenòmens meteorològics locals es poden observar a les dades sísmiques, com aquí el pas de la tempesta Glòria, al gener del 2021.

Port de Barcelona

o aquest episodi de pluja intensa a Barcelona

Ocasionalment, es poden enregistrar altres fenòmens, com ara l’entrada de bòlids a l’atmosfera (Bòlid del Vallès, 25 Maig 2022).


Vibracions d’origen humà

Les vibracions sísmiques d’origen humà predominen els registres sísmics a freqüències per sobre dels 10 Hz, sobretot en entorns urbans.

El trànsit de vehicles és una de les principals fonts de soroll sísmic.

Això fa que les dades sísmiques puguin utilitzar-se com una eina de seguiment del volum del trànsit.

Vibracions degudes al trànsit

L’altre principal origen del soroll sísmic son les vibracions degudes a l’activitat del Metro.

Com en el cas del trànsit, les dades sísmiques permeten fer un seguiment de l’activitat del servei.

Com a reflex d’aquesta activitat humana, les dades sísmiques solen mostrar clares Variacions en el nivell de vibració entre el dia i la nit.

27-31/01/2020 Inst. V. Plantada Mollet (Barcelona)

L’aportació més destacada (i inesperada) de la xarxa sísmica instal·lada a Barcelona ha estat fer possible una anàlisi detallada de les variacions d’activitat humana com a conseqüència del confinament durant l’epidèmia COVID19.

I moltes altres fonts de vibració !!

Canvis de classe als centres educatius

12/3/2012  Inst. Taradell (Barcelona

Helicopters

Focs d’artifici

Festes de la Mercè, Bcn 2021 (Montjuic, Zona Univ.)

Treballs al carrer

Zona Universitària, 11/2017

Informació i contacte

•Podeu trobar imatges dels registres de la xarxa, així com informacions de servei a:
https://xarxa-sismica-educativa.blogspot.com/

•Les estacions s’ofereixen a centres educatius de secundària (preferentment, Barcelona ciutat i zona metropolitana, tot i que es pot estendre a la resta de Catalunya).

•L’activitat no té cost pel centre

•Cal disposar d’accés fiable a ethernet; altrament no es pot accedir a les dades. Es demana un cert compromís en la solució de possibles problemes que puguin sorgir

•S’ofereix la possibilitat de venir al centre per fer una xerrada sobre terratrèmols / exploració de la Terra, on es mostren les dades obtingudes a cada centre

•Es dona suport per activitats com ara TR, activitats en festes de la ciència i similars, creació d’unitats didàctiques relacionades amb el tema etc

•La participació a la xarxa dona la possibilitat de realitzar activitats educatives de caràcter transversal, incloent aspectes relacionats amb les ciències naturals, la física, programació o desenvolupament tecnològic

Contacte:

Jordi Diaz Cusi
Geo3Bcn, CSIC
C. /Solé Sabaris sn
08023 Barcelona 

jdiaz@geo3bcn.csic.es